3. 5. 2024   |   svátek má Alexej
 

Panenka s jemnou pepřovou omáčkou

Název Množství a jednotka
vepřová panenka 600 g
smetana ke šlehání 200 - 400 ml
plnotučná hořčice 1 lžíce
pepř čtyř barev 2 lžičky
máslo 2 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

oběd
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 15 min.
Vaření: 30 min.
Mamut :-)



Postup
Panenku (vepřovou, telecí) nakrájíme na špalíky o délce asi 15 cm. Ze všech stran lehce osolíme, opepříme hrubě mletým čtyřbarevným pepřem a zprudka ze všech stran orestujeme na oleji dozlatova. Panenku přendáme do zapékací misky, přelijeme polovinou výpeku a dáme (bez poklice) do trouby vyhřáté na 180° dopéct na 15 - 20 minut (kdo má rád růžový střed panenky, stačí 5 - 10 minut).
Do zbylého výpeku přidáme 2 lžíce másla, necháme rozpustit, vlijeme smetanu, přidáme lžíci plnotučné hořčice, 1/2 lžičky sušeného estragonu (nemusí být), 2 lžičky hrubě mletého nebo drceného čtyřbarevného pepře a omáčku povaříme 5 minut. Opatrně dosolíme podle chuti, výpek po mase je už sám o sobě slaný. Panenku na talíři přelijeme pepřovou omáčkou, podáváme se šťouchanými brambory, opékanými brambory, bramborovou kaší nebo jen s bagetkou.

Tip:
Místo čtyřbarevného pepře můžeme použít zelený pepř, nebo zelený nakládaný pepř bez nálevu.
Do omáčky můžeme přidat lžíci brandy.
Panenku je možné před úpravou potřít olejem a nechat v lednici klidně přes noc, bude ještě jemnější.
Pokud máte rádi dost omáčky, pro 4 osoby doporučuji dát dvě šlehačky (a zdvojnásobit množství ostatních surovin).


Další fotografie
 


RECEPTY

Tagliatelle s lososem a brokolicí

Postup: Brokolici a těstoviny uvaříme každé zvlášť v osolené vodě doměkka a scedíme.... zobrazit recept

RECEPTY

Hrstková polévka

Postup: Hrách a fazole namočíme den předem do studené vody. Druhý den spaříme kroupy,... zobrazit recept

RECEPTY

Špenátová polévka Pepka námořníka

Postup: Na másle osmahneme najemno nakrájenou cibulku dorůžova, přidáme nakrájené uzené... zobrazit recept

RECEPTY

Krůtí krk se sardelovou omáčkou

Postup: Krůtí krk uvaříme s kořenovou zeleninou, cibulí, novým kořením, solí a celým... zobrazit recept

RECEPTY

Malinová "cheesecake" roláda

Postup: Troubu předehřejeme na 180°. 6 celých vajec ušleháme elektrickým šlehačem do... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Levandule

Levandule lékařská – Lavandula angustifolia - půvabná rostlina známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky, k nimž se využívá celá nadzemní část rostliny. Původní domovinou levandule je středomoří, má jistý nádech... zobrazit článek

RESTAURACE

Restaurant Slunečnice

Restaurace Club Slunečnice je vyhlášena svým příjemným, stylovým prostředím a...